Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

7 λόγοι για να πας Θεσσαλονίκη!

Αν και είχα ακούσει πολύ καλές κριτικές, κάποιοι υποστήριζαν πως μοιάζει αρκετά την Αθήνα και ότι δεν έχει πολλά σημεία που να αποτελούν πόλο έλξης. Κάπως έτσι, κακώς βέβαια, δεν έδειχνα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο άκουσμά της και δεν ήταν στα άμεσα σχέδιά μου να ανακαλύψω τις ομορφιές της. Η μοίρα όμως ήταν αποφασισμένη να μου αλλάξει γνώμη με την τύχη να με βρίσκει Παρασκευή βράδυ στον σταθμό του τραίνου.
Και ναι, μετάνιωσα για όλα τα χρόνια που άφησαν να περάσουν αδιαφορώντας για την ύπαρξή της.
 Αυτό που την κάνει τόσο ξεχωριστή δεν είναι μόνο το γεγονός ότι είναι ένα πανέμορφο μέρος, αλλά ο συνδυασμός όλων εκείνων των στοιχείων που την κάνουν αξέχαστη.


Σε αυτό το πολύ διαφορετικό άρθρο θα σας πω όλα όσα με εντυπωσίασαν και με έκαναν να θέλω να μείνω για πάντα εκεί, ή αλλιώς 7 λόγους που η Θεσσαλονίκη είναι έρωτας με την πρώτη ματιά.

1. Υπέροχες δραστηριότητες για τουρίστες.

Η συμπρωτεύουσα ξέρει πολύ καλά πως να ελκύει τους επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου και να τους χαρίζει αξέχαστες εμπειρίες. Πρωτοτυπεί προσφέροντας εναλλακτικούς τρόπους να δεις την πόλη και τα αξιοθέατά της από κάθε διάσταση. Αρχικά κάνοντας μια βόλτα στο κέντρο θα δεις το πανύψηλο πύργο του ΟΤΕ. Πρόκειται για έναν κτήριο τηλεπικοινωνιών στον τελευταίο όροφο του οποίου έχει μια -όχι και τόσο συνηθισμένη- καφετέρια. Για την ακρίβεια αν την επισκεφθείς, θα πίνεις το αγαπημένο σου ρόφημα από ύψος 76 μέτρων, απολαμβάνοντας την θέα της πόλης πανοραμικά. Αυτό συμβαίνει καθώς ο όροφος περιστρέφεται 360° γύρω από τον εαυτό του σε ρυθμούς τέτοιους ώστε να είναι απόλυτα ασφαλές και χωρίς να σε ζαλίζει. Για την ιστορία κατασκευάστηκε το 1970, μετέδιδε τις πρώτες εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης και πλέον θεωρείται μνημείο του τόπου. Στην συνέχεια θα μεταφερθούμε στη παραλία της Θεσσαλονίκης όπου θα συναντήσουμε τα πολυαγαπημένα μου κινητά μαγαζιά. Φυσικά αναφέρομαι σε καραβάκια διαμορφωμένα ως καφετέριες, τα οποία πραγματοποιούν μισάωρες βόλτες γύρω από την περιοχή. Εκεί λοιπόν πίνεις εν πλω τον καφέ σου, ενώ ταυτόχρονα νιώθεις ευτυχισμένος που βρίσκεσαι σε αυτή τη πόλη. Το καλύτερο το άφησα για το τέλος. Δεν πληρώνεις κάποιο αντίτιμο για την είσοδό σου, παρά μόνο για ότι καταναλώσεις.

2. Ποδηλατοδρόμοι.

Θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω ως την περιοχή που αγαπάει όσους λατρεύουν την ποδηλασία. Παντού υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι δρόμοι, τους οποίους διασχίζουν καθημερινώς εκατοντάδες ποδηλάτες όλων των ηλικιών, χωρίς να εμποδίζονται από πεζούς και αυτοκίνητα. Πάρε λοιπόν το δικό σου δίκυκλο, ή νοίκιασε ένα, και ετοιμάσου να κάνεις τόσο πετάλι όσο δεν έχεις κάνει ποτέ σου. Αν πάλι ανήκεις στο πολύ μικρό ποσοστό που δεν κατέχει το άθλημα, φρόντισε να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν βλέπεις αυτές τις κίτρινες γραμμές. Δεν είναι μόνο θέμα ασφάλειας, αλλά και σεβασμού σε όσους απολαμβάνουν το να βρίσκονται πάνω σε δύο ρόδες. Μεταξύ μας, εγώ δεν κατάφερα να το συνηθίσω με αποτέλεσμα κάθε λίγα λεπτά ένα χέρι να με τραβάει προσπαθώντας να με βάλει στον ίσιο δρόμο. Εσείς όμως δεν θα ακολουθήσετε το παράδειγμά μου. Έτσι δεν είναι;

3. Τα ωραιότερα γλυκά.

Όχι δεν είναι φήμες. Στη "Σαλόνικα" τα γλυκά είναι απλά τέλεια! Δεν ξέρω τι είναι αυτό που τα κάνει τόσο ξεχωριστά σε αυτό το μέρος, αλλά ότι και αν είναι εμείς το αγαπάμε. Βλέπεις μουγατσάδικα και ζαχαροπλαστεία να διαφημίζουν τα προϊόντα τους βασιζόμενοι στο ότι η συνταγή προέρχεται από αυτή την περιοχή, όμως δεν είναι σαν τα αυθεντικά. Βέβαια δεν θέλω να κάνω κάποια δυσφήμηση, ούτε έχω επισκεφθεί όλα τα αντίστοιχα καταστήματα της περιοχή μου. Κατά τη γνώμη μου η μπουγάτσα και τα τρίγωνα είναι μακράν τα καλύτερα, ιδιαίτερα όταν τα γεύεσαι κάτω από τον λευκό τον Πύργο.

4. Έχει πολύ ωραίο κόσμο.

Μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό! Παρατήρησα ότι εκεί οι άνθρωποι είναι αρκετά καλοντυμένοι και περιποιημένοι ακόμη και στις πιο μικρές τους μετακινήσεις, Ημέρα Νο4 και ακόμη προσπαθώ να καταλάβω πώς γίνεται μέσα στην ίδια χώρα να έχουμε τόσο πολλές στιλιστικές διαφορές. Εκεί λοιπόν προσέχουν ιδιαίτερα την εμφάνισή τους έτσι ώστε κανείς να μην περνά απαρατήρητος. Σε όλους τους Θεσαλονικιούς που διαβάζουν αυτό το άρθρο θέλω να στείλω την αγάπη μου και να πω ένα μεγάλο μπράβο!

5. Νιώθεις πιο άνετα και ασφαλής.

Οι άνθρωποι βγαίνουν και κινούνται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς. Κανείς δεν φοβάται να κάτσει ή ακόμη και να ξαπλώσει στο γρασίδι ενός πάρκου για να συζητήσει ή ακόμη και για να παίξει με το παιδί του. Στην Αθήνα αν κάνεις κάτι τέτοιο, μετά φοβάσαι για την ζωή σου αφού ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι κρύβεται κάτω από την χλόη. Όπως έχετε καταλάβει πάντα είμαι η καχύποπτη και η υπερβολική της παρέας. Αυτό όμως δεν με εμπόδισε να κάτσω για ώρα κάτω από τον Λευκό Πύργο με τους φίλους μου, τρώγοντας τα γλυκά που λέγαμε. Αν και μεγαλούπολη κινείται σε άλλους ρυθμούς πιο χαλαρούς και αυτό είναι φανταστικό.

6. Έχουν πάει το "fitness" σε άλλο επίπεδο.

Για εσένα που θες να απεξαρτηθείς από τα ανθυγιεινά-γρήγορα φαγητά και γενικότερα απ' όσα παχαίνουν, η συμπρωτεύουσα είναι εκεί για να σου δείξει τον σωστό το δρόμο. Εκτός από το ποδήλατο που λέγαμε, οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και για σωστή διατροφή. Οι άνθρωποι λοιπόν έχουν εξελίξει το "fitness'' και το έχουν πάει σε άλλο επίπεδο. Εκτός από τα χυμοποιεία που βρίσκονται σε κάθε γωνία για να σε αποπροσανατολίσουν από τα αναψυκτικά των περιπτέρων, αξίζει να επισκεφτείς και τα μαγαζιά που φτιάχνουν αποκλειστικά σαλάτες. Όχι δεν είναι κάποιο είδος αστείου, υπάρχουν(!) Τα τελευταία έχουν εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία και σου μεταδίδουν ότι η νοστιμιά δεν κρύβετε στα συντηρητικά. Κάνε τους συνδυασμούς σου. Πρόσθεσε υλικά που δεν ήξερες ότι υπάρχουν και είμαι σίγουρη ότι δεν θα το μετανιώσεις.

7. Η πόλη των ερωτευμένων.

Περπατάς στους δρόμους και βλέπεις ζευγαράκια αγκαλιασμένα να περπατούν χέρι-χέρι φανερά ερωτευμένα. Δεν ξέρω αν έτυχα στην εποχή που το αγγελάκι έριξε περισσότερα βέλη απ'ότι συνήθως ή είναι στο κλίμα, πάντως ο κόσμος δεν κρύβει τα συναισθήματά του. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που έχουν γραφτεί τόσα τραγούδια που μιλούν για μεγάλους έρωτες με ιστορίες που διαδραματίζονται στη Θεσσαλονίκη. Αν θέλετε να αποδράσετε κάπου μαζί με την αγάπη σας, πιστεύω ότι είναι ένας ιδανικός προορισμός.

Η πόλη αυτή λοιπόν δεν έχει καμία ομοιότητα με την Αθήνα, οι ψήστες ανταποκρίνονται ακόμη και όταν τους ζητήσεις καλαμάκι, τα λεωφορεία είναι γρήγορα με την τηλεματική να έχει απόλυτη ακρίβεια στην ώρα και τέλος ο λευκός ο Πύργος δεν είναι λευκός.

Υ.Γ. Το παρόν άρθρο δεν είναι διαφημιστικό και δεν έχω καμία χορηγία από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Με πολύ αγάπη.
#see_u_in_Salonika


Αν σου άρεσε και θες να πείσεις την παρέα σου για να πάτε Σαλόνικα, κάνε μια κοινοποίηση για να το δουν.






Διαβάστε επίσης...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου