Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Πώς να ξοδέψεις λιγότερα χρήματα στο supermarket.

Αρχικά πας στο supermarket με την προοπτική να αγοράσεις μόνο τα απολύτως απαραίτητα, όσο το δυνατόν πιο οικονομικά. "Δεν θα ξοδέψω πολλά" είπες και το σύμπαν γέλασε. Τελικά περνάς τις πόρτες του καταστήματος με σακούλες γεμάτες "άχρηστα πράγματα" ενώ ταυτόχρονα ένα δάκρυ κυλά στο πρόσωπό σου. Κάθε φορά εύχεσαι να ήσουν καλύτερος ή μάλλον πιο έξυπνος καταναλωτής, υποσχόμενος στον εαυτό σου ότι θα αλλάξεις συμπεριφορά. Για να είσαι εδώ πιθανότατα το πρόβλημα παραμένει ακόμη άλυτο.

Θα ξεκινήσω από τα βασικά λέγοντας ότι δεν είμαι καλός σύμβουλος του εαυτού μου, θέλοντας να τονίσω ότι το να ψωνίζω σε τέτοια μαγαζιά, για εμένα είναι ένα είδος βόλτας-διασκέδασης το οποίο μου κοστίζει πολύ ακριβά. Οπότε οι συμβουλές που θα ακολουθήσουν είναι όλες μου οι σκέψεις για μια ιδανική καταναλωτική ζωή. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι το γεγονός πως είναι δοκιμασμένες. Ο προβληματισμός είναι στο ότι δεν έχω καταφέρει ακόμη να τις συνδυάσω, αλλά ποτέ δεν είναι αργά.

1. Φυλλάδιο

Σου θυμίζουν κάτι εκείνα τα διαφημιστικά χαρτάκια που γεμίζουν την είσοδο του σπιτιού σου; Αυτά λοιπόν είναι αρκετά χρήσιμα καθώς σε ενημερώνουν για όλες τις προσφορές. Αυτό που έχεις να κάνεις τώρα είναι να τα ξεφυλλίσεις, να σημειώσεις όλα όσα σε ενδιαφέρουν καθώς και τις ημερομηνίες που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Κάπως έτσι δεν χάνεις καμία από τις προωθητικές ενέργειες που δίνουν μια ανάσα στο πορτοφόλι και σκορπίζουν χαμόγελα. Σκέψου το και αλλιώς. Αν ήξερες ότι το προϊόν που μόλις αγόρασες, αύριο θα έχει 50% έκπτωση, πώς θα αισθανόσουν; Και ναι αυτό μπορεί να αποφευχθεί.

2. Αγαπητή μου λίστα.

Όσο βαρετή, ξεπερασμένη, ανόητη και αν σου φαίνεται η ιδέα του να καταγράφεις τι πρέπει να ψωνίσεις, στην πραγματικότητα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη για ποικίλους λόγους. Αρχικά δεν ξεχνάς τι πρέπει να βάλεις στο καλάθι. Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι ότι σε αποτρέπει από το να βολτάρεις άσκοπα στους διαδρόμους  προσπαθώντας να θυμηθείς τι μπορεί να έχεις ανάγκη. Εκείνη τη στιγμή νιώθεις πως τα ντουλάπια σου είναι άδεια και στερούνται πολλά από τα εμπορεύματα του καταστήματος. Κάπως έτσι δημιουργούνται ψεύτικες ανάγκες. Οπότε μάντεψε τι θα λέει πάνω η απόδειξη.

3. Budget/προϋπολογισμός.

Ακόμη και εκεί χρειάζεσαι ένα σωστό προϋπολογισμό. Για την ακρίβεια έχοντας υπόψιν τα χρήματα που θα διαθέσεις, δεν θα ξεφύγεις από το ποσό αυτό. Ένα tip αυτοπειθαρχίας που μπορώ να δώσω είναι να χρησιμοποιείς μετρητά. Όσο και αν θες δεν είναι απεριόριστα και δεν χωράνε όλα σε ένα πορτοφόλι. Συνεπώς αν για παράδειγμα δεν θες να υπερβείς τα 20 ευρώ, θα έχεις μαζί σου και το αντίστοιχο ποσό. Είναι βέβαιο ότι δεν θα γίνει κάποιο θαύμα ώστε τα χρήματα ξαφνικά να πολλαπλασιαστούν, οπότε είτε θες είτε όχι δεν θα ξοδέψεις παραπάνω. Μετά από αυτό μπορείς να νιώθεις υπερήφανος για τον εαυτό σου.


4. Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, αλλά ψωνίζει.

Ας πούμε ότι αυτή είναι η καλύτερη των συμβουλών. Και εκεί που όταν είσαι νηστικός νιώθεις να χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου, μπαίνοντας σε ένα supermarket βρίσκεις ξανά τον εαυτό σου!Και εκεί που δεν τρως κάποιες συγκεκριμένες τροφές, όχι λόγω κάποιας αλλεργίας αλλά γευστικών προτιμήσεων, τώρα τα βλέπεις στα ράφια, και όπως λέει και ο φίλτατος Άδωνις, τα λιγουρεύεσαι. Βασικά θες όλο το μαγαζί. Είναι η στιγμή λοιπόν που ονειρεύεσαι τις σοκολάτες, τα μπισκότα, ακόμη και την κομμένη σαλάτα που βρίσκεται στα ψυγεία. Η συγκίνηση βέβαια είναι μεγάλη μπροστά στο θέαμα που σου προσφέρουν τα καλοστιβαγμένα προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια. Στο τέλος όλα αυτά θα χαλάσουν ή πιθανότατα να λήξουν ξεχασμένα σε κάποια σκοτεινή γωνία του ντουλαπιού.

Ελπίζοντας σε έναν καλύτερο καταναλωτικό κόσμο,

1 σχόλιο:

  1. Τέλειο άρθρο, με βοήθησε πολύ και τώρα κάνω οικονομία. Κοντεύω να γίνω εκατομμυριούχα. Σε ευχαριστώ πολύ γλυκιά μου Μαργαρίτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή