Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Πώς να κάνεις τον προγραμματισμό του νέου ακαδημαϊκού έτους.

Και αφού ο Σεπτέμβρης χτύπησε την πόρτα, κρύβεις τα μαγιό, ξεφουσκώνεις το φλαμίνγκο, ανακοινώνεις σε όλους ότι επίσημα γύρισες από τις διακοπές και ανοίγεις την ατζέντα σου. Είναι η ώρα που θα πάρεις μεγάλες αποφάσεις. Ένα μεγάλο ερώτημα βασανίζει το μυαλό σου και αυτό περιστρέφεται γύρω από το τι θα κάνεις την νέα χρονιά. Πρέπει λοιπόν να σκεφτείς ποιες θα ήθελες να είναι οι επιπλέον ασχολίες σου και να κάνεις τον προγραμματισμό σου. Ωστόσο επειδή πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα προλαβαίνουμε όλα και ότι η μέρα έχει 25 ώρες, καταλήγουμε μετά από δύο εβδομάδες ( το πολύ) να ακυρώνουμε συμφωνίες και να χάνουμε ευκαιρίες που οι ίδιοι είχαμε κυνηγήσει. Φυσικά συμβαίνει και το αντίθετο. Κάποιες φορές προτιμάμε την ζεστασιά του κρεβατιού μας και αργότερα παραπονιόμαστε επειδή βαριόμαστε.


Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο απαιτείται ιδιαίτερη σκέψη και προσοχή πριν πάρεις τις αποφάσεις σου, πληρώσεις δίδακτρα και δεσμευτείς για κάτι που ίσως να μην θες.

Αρχικά κατέγραψε όλες τις ιδέες που έχεις για φέτος και ύστερα ενημερώσου για το πόσο χρόνο απαιτούν και κατά πόσο θα σε επιβαρύνουν οικονομικά. Έπειτα αφού συλλέξεις όλες αυτές τις πληροφορίες, θα δεις αν μπορείς να υποστηρίξεις αυτό το πρόγραμμα. Ό,τι σου φαίνεται αδύνατο ή έχεις αμφιβολία για το αν θα μπορείς να ανταπεξέλθεις, το αφήνεις για την επόμενη χρονιά.

Πλέον, θεωρητικά, έχεις στα χέρια σου ένα έτοιμο σχεδιάγραμμα. Πριν όμως δεσμευτείς για αυτά που γράφεις φρόντισε να λάβεις υπόψιν σου τα εξής:



1. Κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν.

Κάποιες φορές νομίζουμε ότι το πιο σωστό είναι να μην σπαταλάμε χρόνο για κάτι περιττό. Κάθε ενδιαφέρουσα ενασχόληση σε αναζωογονεί, σου δίνει ώθηση να ξεπεράσεις τις δυσκολίες και να ανοίξεις τα φτερά σου για να πας παραπέρα. Σου προσφέρει νέες γνώσεις, εμπειρίες και σε χαλαρώνει με τον καλύτερο τρόπο. Μην θεωρείς περιττό το να κάνεις κάτι που δεν έχει σχέση με την εργασία σου ή το αντικείμενο που σπουδάζεις. Δες το χόμπι σου ως αυτό που θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς διευρύνοντας τους ορίζοντές σου. Δραπετεύοντας από την σφαίρα της ρουτίνας βλέπεις έναν άλλον κόσμο γεμάτο εκπλήξεις και ανακαλύπτεις καλύτερα τον εαυτό σου.

2. Άσε χρόνο για εσένα και τους φίλους σου.

Έχοντας μονίμως ένα φορτωμένο πρόγραμμα, όσο ευχάριστο και αν είναι, κουράζει. Ο οργανισμός σου χρειάζεται χρόνο για να ξεκουραστεί και αυτό σημαίνει ότι είναι αναγκαίο να αφήσεις κενές ώρες για να τις δαπανήσεις αργότερα παρέα με τους φίλους σου ή και μόνος σου. Υπενθυμίζω ότι καμιά φορά το να κοιτάμε για ώρες το ταβάνι είναι αρκετά εποικοδομητικό, αφού με αυτόν τον τρόπο ηρεμούμε και σκεφτόμαστε. Βλέπουμε με μια πιο καθαρή ματιά τα γεγονότα, αναθεωρούμε πράξεις και αποκτούμε τρομερές ιδέες.  

3. Βάλε προτεραιότητες.

Δεν γίνεται να δίνεις την ίδια έμφαση σε όλα. Κάποια θεωρείς πιο σημαντικά και τους δίνεις περισσότερη έμφαση. Για παράδειγμα προτεραιότητα για κάποιον έχει η εργασία του ενώ για άλλον η σχολή. Βρες την δική σου και κάνε τις ανάλογες επιλογές ώστε να μην την προσβάλλει.

Για να κάνεις μια νέα αρχή οφείλεις να είσαι έτοιμος να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις της. Μην παίρνεις βεβιασμένες αποφάσεις.

Καλή αρχή!



Η στήριξή σου είναι πολύτιμη, κάνε μια κοινοποίηση.😊



Και μη ξεχνάς κάθε Πέμπτη νέο άρθρο, με πολύ αγάπη!


⇝⇝Σχετικά άρθρα..

























1 σχόλιο:

  1. Είναι ακριβώς όπως τα αναλύεις στο άρθρο σου. Ο Σεπτέμβρης είναι ένας μήνας όλων αυτών των σκέψεων και των αγχοτικών αποφάσεων, είναι ο μήνας που έχει ώς σύνθημα "κάθε κατεργάρης στον πάγκο του". Είναι , για να το πω πιο απλά, σαν την Δευτέρα όταν αρχίζει μια εργάσιμη εβδομάδα (Σαββατο, Κυριακή = Αύγουστος, Ιούλιος). Να πω την αλήθεια με προσγείωσες στην πραγματικότητα και εχω αγχωθεί λιγάκι. Που να βρούμε χρονο για τους φίλους μας και αν κάποιος μπορεί σίγουρα δεν βρίσκει το χρόνο που τους αξίζει. Από προτεραιότητες όσες θές το μυαλό μας κατάντησε μικρουπολογιστής καταχώρησης προτεραιοτήτων που ούτε τις μισές δεν καταφέρνουμε να ολοκληρώσουμε...
    Να είσαι καλά Μαργαρίτα, το άρθρο σου ήταν μια ένεση τόνωσης για να συνεχίσω την ημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή